Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

ΠΕΡΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ




ΠΕΡΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η επόμενη κατά γράμμα απομαγνητοφώνιση από βίντεο τηλεδιάσκεψης 13 Οκτωβρίου 2020 αναπτύσσει ένα ενδιαφέρον ζήτημα περί ‘Πλατωνικής Φιλοσοφίας’ ή ‘Πλατωνικής Θεολογίας’. Είναι μία μόλις πρόσφατη διάλεξη στο Πανεπιστήμιον Κύπρου με διδάσκουσα την Δρ Αθανασία Γιασουμή, της Φιλοσοφικής Σχολής, Κύπρου. Η εν λόγω απομαγνητοφώνιση έγινε από την συνεργάτιδα του Ιστολογίου «ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΑ» την κ. Αγάπη Πολυμένη, Παιδαγωγός/Δασκάλα από το Κιλκίς.

Ο επόμενο διάλογος γίνεται μεταξύ μίας αδαούς και νεοσσούς διδάσκουσας για το αντικείμενο της, μία απέλπιδα προσπάθεια διαλόγου με έναν απλό Φοιτητή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας τον κ. Παναγιώτη Νούνη.

Η Δρ Αθανασία Γιασουμή, υποστηρίζει κάπως έντονα, επιθετικά και διδάσκει επίμονα τα παιδιά μας, στον πιο κάτω δημόσιο διάλογο με τον Φοιτητή της κ. Παναγιώτη Νούνη, ότι:

1. Οι δαίμονες των αρχαίων παγανιστικών Μυστηρίων της Κυβέλης είναι «αγαθές οντότητες».
2. Οι δαιμονισμένοι λάτρεις και πιστοί της θεάς Κυβέλης, δηλ. οι Κορύβαντες, οι Λυρικοί Ποιητές και Ραψωδοί, δαιμονίζονται από «αγαθές οντόητες», δηλ. αγαθά και καλά δαιμόνια.
3. Η θεοπνευστία ταυτίζεται με την δαιμονοπνευστία στην σκέψη του Πλάτωνα αλλά και στην σκέψη της Αθ. Γιασουμή.
4. Υφίσταται οντολογική/φιλοσοφική/θεολογική διάκριση μεταξύ δαιμόνων/δαιμονισμών των αρχαίων παγανιστικών μυστηρίων της θεάς Κυβέλης με εκείνους τους μοχθηρούς δαίμονες του Χριστιανισμού.
5. Ο παρεμβαίνων Φοιτητής της «εισάγει καινά δαιμόνια» στο μάθημα της και στην Φιλοσοφική Σχολή καθότι ο Φοιτητής φαίνεται να υπερασπίζει την οντολογική/φιλοσοφική θέση ότι οι δαίμονες του παγανισμού ομοιάζουν (και η διάκριση της Α. Γιασουμή είναι άστοχη και άτοπη) με τους δαίμονες του Χριστιανισμού.
6. Η ίδια θεωρεί ότι ο πιο κάτω διάλογος και η επί της ουσίας παρέμβαση του Φοιτητού είναι άκρως επικίνδυνος διάλογος για την σκέψη των νέων συμφοιτητών/τριών (αφού «διαφθείρει την σκέψιν των νέων» και νεοσσών διδασκουσών), γι αυτό και ενθάρρυνε Φοιτητές/τριες να διενεργήσουν επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία της Κύπρου.
7. Ο ίδιος διάλογος θεωρεί ότι είναι «ανάρμοστη», «νοσηρή» και «απειλητική συμπεριφορά» του Φοιτητή έναντι της ιδίας και των συμφοιτητών/τριών του, γι΄ αυτό και ενθάρρυνε Φοιτητές/τριες να μαζέψουν υπογραφές και να διενεργήσουν επίσημη καταγγελία έναντι του επί πτυχίω Φοιτητού προς τις ακαδημαϊκές και πρυτανικές αρχές του Π.Κ. για να καταδιωχθεί σε ακαδημαϊκό δικαστήριο.
8. Οι δαίμονες, το δωδεκάθεο, οι μαντείες, οι χρησμοί, είναι αγαθές και καλές οντότητες γι΄αυτό και τα διδάσκει στα παιδάκια του κόσμου με τόση βεβαιότητα.

Εν τω μεταξύ, σημειώστε, ότι η Πλατωνική Φιλοσοφία μας διδάσκει την επιστήμη της Διαλεκτικής, τον Αναστοχασμό, την βάσανο και αποσαφήνιση των λέξεων-όρων και εννοιών και άρα η διδάσκουσα Α. Γιασουμή θεωρεί (μαζί με μια μερίδα συμφοιτητών/τριών του Φοιτητή) ότι ακολουθεί με ανδρεία πιστά και τίμια αλλά και κατά γράμμα και κατά πνεύμα τα χνάρια της διαλεκτικής Πλατωνικής τέχνης καθώς και την οδό της Αρετής και του Αγαθού που εδίδασκε ο Σωκράτης.

Το μόνον σίγουρο είναι, ότι μετά τον εν λόγω τραγελαφικό διάλογο και τα ‘μετά-διαλεκτικά’ γεγονότα (επιθετικές οργανωμένες-συνωμοτικές-μυστικές πράξεις και ενέργειες έναντι του φιλοσόφου Φοιτητού εξ αιτίας του εν λόγω διαλόγου) θα τρέμουν τα λείψανα τόσον του Πλάτωνος όσο και του διδασκάλου αυτού πατέρα της Φιλοσοφίας Σωκράτη, μη πώ θα τρέμουν τα λειψανάκια απάντων των αρχαίων Φιλοσόφων.

Το χειρώτερο όλων δεν είναι τα προηγούμενα ή τα επόμενα του εν λόγω περίφημου διαλόγου. Αλλά είναι ότι η εν λόγω νεοσσός και αδαής νεοφερμένη διδάσκουσα βρήκε συμπαραστάτες στην σκευωρία της τόσον τον Πρύτανη Μαθηματικό κ. Τάσο Χριστοφίδη όσο και τον πρόεδρο της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Δημήτριο Πορτίδη.

Μήπως προκύπτει ζήτημα προσηλυτισμού απο εκπαιδευτικό μέσω ακαδημαϊκού μαθήματος σε ιδιότυπες φιλοσοφικές ιδέες και μύηση στην ετεροθρησκεία του Παγανισμού;

Γιώτης Θάσιος (Giotis Thasios)
DPhil in Philosophy/MSt in Ancient Philosophy


ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: ΠΕΡΙ ΠΛΑΤΩΤΙΚΗΣ ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ
Διάλογος μεταξύ Αθανασίας Γιασουμή και Παναγιώτη Νούνη.

1ο βίντεο
19΄36’’ Αθανασία: Συνεχίζω στη νεοελληνική απόδοση: και οι Λυρικοί επίσης καθώς ακριβώς οι Κορύβαντες…ξέρουμε τι είναι οι Κορύβαντες, έτσι; Έχω και υποσημείωση για όσους δε γνωρίζετε.
➡ Τη διαβάζω: όσοι μετείχαν στις τελετουργίες προς τιμή της θεάς Κυβέλης, ευρετές των οποίων ήταν οι πρώτοι ακόλουθοι της θεάς, οι Κορύβαντες, έφταναν με χορούς που συνοδεύονταν από ιδιαίτερη μουσική σε κατάσταση έκστασης. Αυτό που θέλει να δείξει μ’ αυτή την εικόνα είναι το έξω-λογικό στοιχείο. Δεν διακατέχονται από τη λογική τους , αλλά βρίσκονται σε έκσταση, σε έμπνευση.
Και οι Λυρικοί επίσης, καθώς οι Κορύβαντες δε χορεύουν νηφάλιοι, έτσι κι αυτοί δε συνθέτουν τα λαμπρά τους τραγούδια, μα δαιμονίζονται 😈και μεθούν, βουτώντας στην αρμονία και στον ρυθμό σαν τις Βάκχες👹, που μόνο άμα δαιμονιστούν👽 κι αυτές, αντλούν από τα ποτάμια μέλι και γάλα, όχι όμως νηφάλιες. Έτσι λοιπόν, και των Λυρικών η ψυχή απεργάζεται τα όσα λέει.
Και λένε, ως γνωστόν, οι ποιητές ότι από βρύσες μελίρρυτες κι από κήπους Μουσών και λιβάδια, πετώντας εκεί κι αυτοί σαν τις μέλισσες, δρέπουν τις μελωδίες τους και μας τις φέρνουν. Έχει ακόμα μια σημείωση για τον σχολιασμό με τις μέλισσες και το μέλι. Μας λέει ότι στην αρχαιότητα το μέλι συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την ποίηση. Συχνά, ποιητικοί όροι συνοδεύονται από σύνθετα επίθετα με πρώτο συνθετικό το μέλι… μελίφθογγος αοιδή.
21΄33’’ Αθανασία: Συνεχίζω…
Και λέμε αλήθεια, γιατί ο ποιητής είναι πράγμα ελαφρό, πεταχτό και δαιμόνιο🙊. Λέγοντας τον ποιητή δαιμόνιο τον τοποθετεί μεταξύ , όπως είπαμε, του νοητού και του ορατού τόπου. Γνωσιολογικά, μεταξύ της επιστήμης και του ψεύδους. Είναι στο ανάμεσο. Τι βρίσκεται στο ανάμεσο; Μεταξύ γνώσης και άγνοιας; Η δόξα, μας λέει στην «Πολιτεία». Άρα, ο ποιητής βρίσκεται στην γνωσιολογική κατάσταση της δόξας. Λέει ακόμα στον Ίωνα, γιατί είναι πολύ άδολη η σκέψη του Πλάτωνα, θα μας το πει σε μεταγενέστερους διαλόγους…
Φοιτήτρια: (γραπτό μήνυμα) Κυρία όταν θα μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε με τις οντότητες.
22’ 32’’ Παναγιώτης (γραπτό μήνυμα) Μήπως η έννοια «δαίμων» 😈 φαίνεται να ομοιάζει και με την Χριστιανική Δαιμονολογία;
22’ 35’’ Αθανασία: Παναγιώτη, θες να πεις τι εννοείς ότι η έννοια δαίμων 👹φαίνεται να ισχύει και με τη Χριστιανική Δαιμονολογία;
22’ 49’’ Παναγιώτης (γραπτό μήνυμα) Η έννοια δαίμων/δαιμονισμοί/δαιμονισμένος 😠των Μυστήριων της θεάς Κυβέλης 🎭 φαίνεται να μοιάζει ή να ταυτίζεται με τους δαίμονες😈 του Χριστιανισμού.
22’ 50’’ Αθανασία: Δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες . Και εξηγώ.
22’ 53’’ Παναγιώτης (γραπτό μήνυμα) Δεν συνηθίζω να εκφράζω ό,τι νομίζω. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ταύτιση της έννοιας δαιμονίων, καθότι τα δαιμόνια 😈 των αρχαίων τελετουργικών (παγανιστικών) Μυστηρίων είναι τα ίδια 👿με την Χριστιανική δαιμονολογία.
22’ 54’’ Αθανασία (διαβάζει το μήνυμα) Όσον αφορά τα αρχαία τελετουργικά μυστήρια… Ναι αλλά εδώ γίνεται με την έννοια του εμπνεόμενου.
22’ 59’’ Παναγιώτης (γραπτό μήνυμα) Για τί είδους έμπνευση μας μιλάς; Ποιος είναι ο δαιμονισμένος; Πώς μας ορίζεις τον εμπνεόμενο;
23’ 01’’ Αθανασία του ένθεου , αυτός που έχει μέσα του τον θεό😈, αυτός είναι ο δαιμονισμένος👽. Όχι αυτός που έχει μέσα του τον διάβολο👹 σύμφωνα με την Χριστιανική Θρησκεία. Είναι τελείως αντιθετικού οι όροι.
23’ 11’’ Παναγιώτης (γραπτό μήνυμα) Για ποιάν θεότητα ή για ποιόν θεόν ομιλούμεν;
23’ 12’’ Αθανασία Ποιον Θεό; Θα διαβάσουμε το απόσπασμα μετά και θα καταλάβεις.
23’ 20’’ Παναγιώτης (γραπτό μήνυμα) Σε παρακαλώ πολύ, μπορείς να με ακούσεις;…
23’ 22’’ Αθανασία Παναγιώτη θα σε ακούσω, αλλά δεν ακούγεσαι. Αν θέλεις να ανοίξεις το μικρόφωνό σου να μιλήσεις, ευχαρίστως! Τέλος πάντων, συνεχίζουμε.
Και δεν μπορεί να δημιουργήσει, παρά σαν ενθουσιαστεί μόνο και πέσει σε έκσταση και χάσει το λογικό από μέσα του .
23’ 49’’ Παναγιώτης ένα, δύο, τρία (δοκιμή ήχου για δημόσιον διάλογο μέσω τηλεδιάσκεψης…)
23’ 50’’ Αθανασία Ναι Παναγιώτη, σε ακούμε.
23’ 54’’ Παναγιώτης Πρόκειται … νομίζω κάτι μας διαφεύγει. Από χριστιανικής, ερμηνευτικής (θεολογικής) παράδοσης εσείς αρνείστε τον (χριστιανικό) όρο «δαίμων» (ότι ταυτίζεται με τους δαίμονες των αρχαίων παγανιστικών μυστηρίων) , όπως ισχύει… (στην θρησκειολογική και θεολογική έρευνα).
24’ 08’’ Αθανασία Εγώ κάνω Πλάτωνα. Δεν κάνω θρησκευτική, Χριστιανική Παράδοση. Να με συγχωρείς Παναγιώτη, αλλά…
24’ 15’’ Παναγιώτης Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι κάνεις. Απλώς διατυπώθηκε μια απορία (γραπτή απορία από συμφοιτήτρια για τις οντότητες) πιο πάνω, για τις οντότητες κι έχουμε μια εύλογη…(πολλές διακοπές απ΄ την διδάσκουσα)
Κυρία, θα μ΄ αφήσετε (να μιλήσω); Θέλετε να ακούσετε την απορία μου;
24’ 39’’ Αθανασία Ωραία, πες μου την απορία σου.
24’ 41’’ Παναγιώτης Το λοιπόν, εμείς δεν βρισκόμαστε στην προ Χριστού εποχή. Βρισκόμαστε στη χριστιανική εποχή και, καλώς ή κακώς, κρίνουμε τα πράγματα και τα ερμηνεύουμε τα πράγματα από την χριστιανική αντίληψη. Μέσα στο κείμενο δεν φαίνεται καθαρά ότι ισχύουν και τα δυο εννοιολογικά περιεχόμενα;
25’ 00’’ Αθανασία Ότι φαίνεται καθαρά αυτό μπορείς να μου το δείξεις;
25’ 02’’ Παναγιώτης Ναι, μπορώ να σου το δείξω σ’ ένα λεπτό, όμως να ολοκληρώσω τη σκέψη μου. Στην πρώτη φάση που λέει «ως θεόπνευστοι😈 και δαιμονικοί👿 δημιουργούν τα ωραία τους έργα» , εντάξει; Από τη στιγμή που μιλούμε για θεούς κυρία, ένα λεπτό κυρία, δε με ακούτε, κυρία δε με ακούτε…
25’ 29’’ Αθανασία Συγνώμη που θα σε διακόψω, αλλά θα χαθεί όλο το μάθημα έτσι.
25’ 33’’ Παναγιώτης Κυρία, δε θα χαθεί.
25’ 36’’ Αθανασία Παναγιώτη, εγώ κάνω το μάθημα εδώ, με συγχωρείς.
25’ 37’’ Παναγιώτης Ναι, αλλά κάνουμε μια παρέμβαση, για να ξεκαθαρίσουμε.
25’ 44’’ Αθανασία Ωραία, θα ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα κι αν σου μείνει η απορία μετά να μου την ξαναπείς, εντάξει;
25’ 47’’ Παναγιώτης Να ολοκληρώσω τη σκέψη μου;
25’ 48’’ Αθανασία ok
25’ 49’’ Παναγιώτης Το λοιπόν, ως θεόπνευστοι για την προ Χριστού εποχή ήταν οι διάφοροι θεοί/θεότητες, συμφωνούμε;
25’ 57’’ Αθανασία Θεόπνευστοι είναι οι εμπνεόμενοι.
25’ 59’’ Παναγιώτης Οι εμπνεόμενοι από τις θεότητες. Πιο κάτω σου μιλάει (και μας μίλησες) για τα Μυστήρια της θεάς Κυβέλης.
26’ 03’’ Αθανασία Ναι.
26’ 04’’ Παναγιώτης Από τη στιγμή που γνωρίζουμε από τη χριστιανική παράδοση ότι οι θεοί της προ Χριστού εποχής είναι δαιμόνια, ταυτίζεται εννοιολογικά και με δεύτερο εννοιολογικό περιεχόμενο η έννοια «δαιμονισμένοι», αφού μιλούν ότι «θα δαιμονιστούν κατά το ρυθμό»… ( Διακόπτεται από την διδάσκουσα)
26’ 22’’ Αθανασία Γιατί, γιατί οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων χαρακτηρίζονται από τη χριστιανική παράδοση «δαιμόνια» ;
26’ 29’’ Παναγιώτης Αυτή τη στιγμή δεν μας είπατε ότι κάνετε Πλατωνική Φιλοσοφία;
26’ 34’’ Αθανασία Α, τώρα κάνουμε Πλάτωνα (παρεμβαίνει ταυτόχρονα μια φοιτήτρια) . Συγνώμη, αλλά δε μπορούμε κατά το δοκούν να κάνουμε ερμηνείες.
Με συγχωρείς, αλλά θα πρέπει να το διακόψω αυτό το πράγμα. Αν θέλεις να μου στείλεις μέιλ να τα πούμε οι δυο μας γι’ αυτό. Ναι, αλλά εγώ πρέπει να βγάλω και μια ύλη Παναγιώτη, εντάξει; Είσαι ελεύθερος ωστόσο, …
26’ 52’’ Παναγιώτης Συμφωνώ, αλλά απάντησα επειδή πρόσεξα πιο πάνω και το ερώτημα για τις οντότητες και δεν μας το αποσαφήνισες γι’ αυτό και η παρέμβασή μου.
27’ 01’’ Αθανασία Τι δεν έχω αποσαφηνίσει;
27’ 02’’ Παναγιώτης Και μπορώ να σου απαντήσω για ποιον λόγο είναι η ερμηνεία (ότι οι θεοί είναι δαιμόνια), αλλά εγώ σέβομαι το γεγονός ότι κάνεις Πλάτωνα και Φιλοσοφία και δεν είναι της παρούσης.
27’ 14’’ Αθανασία Μπορείς να μου πεις τι δεν διευκρίνισα για τις ενδιάμεσες οντότητες;
27’ 20’’ Παναγιώτης Δεν διευκρίνισες διότι θεωρείς και απολυτοποιείς τη λέξη δαιμόνιο ως κάτι το ενδιάμεσο και ασαφές. Δεν προσδιορίζεις τι είναι… ( Διακόπτεται από την διδάσκουσα)
27’ 34’’ Παναγιώτης Ωραία, συμφωνούμε. Αυτές οι ενδιάμεσες οντότητες χρησιμοποιούνται (με) τα λεξίδια «δαιμονισμένοι», «δαιμονίζονται». Το λοιπόν, είτε είναι θεόπνευστα… (πάλι διακόπτεται από την διδάσκουσα)
27’ 45’’ Αθανασία Δεν είναι απ’ την ίδια έννοια που το θεωρείς εσύ. Είναι από τη λέξη δαήμων.
27’ 55’’ Παναγιώτης Δε μιλώ και δεν εκφράζω δική μου άποψη. Εδώ είναι η γκάφα. Σας εξηγώ πώς το βλέπει η Χριστιανική ερμηνευτική Δαιμονολογία. ( 28΄08’’εδώ ακούγονται μουρμουρητά συμφοιτητών)
28’ 12’’ Αθανασία Επειδή το μάθημά μου ονομάζεται Πλατωνική Φιλοσοφία με απασχολεί… (διακοπή από φοιτήτρια)
28’ 15’’ Φοιτήτρια Μπορούμε να συνεχίσουμε το μάθημα;
28’ 16’’ Αθανασία Ωραία, ευχαριστώ. Για να το κλείσω το ζήτημα.
28’ 27’’ Παναγιώτης Ναι, ναι συνεχίστε… και θα τα πούμε ξανά αν θέλετε.
28’ 29’’ Αθανασία Παναγιώτη, αν θέλεις να μου στείλεις μέιλ με τις απορίες σου να σου απαντήσω , αλλά αυτό το πράγμα δε μπορεί να συνεχιστεί μες στην τάξη.
28’ 38’’ Παναγιώτης Μα, συγνώμη μου δώσατε το λόγο για να κάνω την απορία μου, την διεκρίνηση, για ν’ αποσαφηνίσουμε. Θέλετε διάλογο ή δεν θέλετε διάλογο;
28’ 45’’ Αθανασία Δεν γίνεται να συνεχίσει άλλο αυτό το πράγμα.
28’ 49’’ Παναγιώτης Να μη συνεχιστεί κυρία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
28’ 52’’ Αθανασία Με συγχωρείς, θα πρέπει να συνεχίσω.
29’ 08’’ Παναγιώτης Οι φοιτητές όμως μένουν με απορίες και με ασάφειες. Καταλάβατε; Γι’ αυτό πρέπει να τα αποσαφηνίζουμε τα πράγματα. (ακούγονται ταυτόχρονα ομιλίες φοιτητών και της διδάσκουσας) Κυρία, έχω εγώ την απορία. Γιατί να απολυτοποιείτε (μονοσήμαντα) την έννοια «δαίμων»; (ενώ στο κείμενο είναι φανερόν ότι πρόκειται για συγκεκριμένες -και όχι ασαφείς- οντότητες)
29’ 15’’ Αθανασία Σου είπα να στείλεις μέιλ εκτός μαθήματος να τα πούμε.
29’ 16’’ Παναγιώτης Πολύ ευχαρίστως!
29’ 22’’ Αθανασία Έρχομαι να φάω όλο το χρόνο του μαθήματος να σου εξηγώ , αντί να γίνεται… Εξηγείς στον Πλάτωνα με βάση τη Χριστιανική Θρησκεία.
29’ 28’’ Παναγιώτης Μα δεν τον εξηγώ εγώ κυρία.
29’ 29’’ Αθανασία Ναι, τον εξηγεί η Χριστιανική Παράδοση.
29’ 37’’ Παναγιώτης Εσείς η ίδια είπατε με δογματικό τρόπο ότι η λέξη δαίμων στον Πλάτωνα και στα Μυστήρια της Κυβέλης δεν έχει καμία σχέση με τον δαίμων της Χριστιανικής Θεολογίας.
29’ 46’’ Αθανασία Μα, δεν υπάρχει Χριστιανική Θεολογία πριν τον Πλάτωνα, για να έχει σχέση , δεν το καταλαβαίνεις; Αυτό είναι πολύ λογικό.
29’ 49’’ Παναγιώτης Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι προ Χριστού δεν υπήρχαν (κακοί) δαίμονες και υπήρχαν μόνο μετά Χριστόν; Αυτό θέλετε να πείτε;
29’ 58’’ Αθανασία Αυτό κατάλαβες απ’ αυτά που λέμε; Με συγχωρείς…
30’ 00’’ Παναγιώτης Αυτό λέτε… (ακούγονται πάλι φωνές φοιτητών). Δυστυχώς κ. Αθανασία μου αυτό μας λέτε… όλα τα θρησκεύματα από την προ Χριστού εποχή ασχολούνται με τα (πονηρά και κακά) δαιμόνια. Ακόμη και τα δαιμόνια τα ελληνικά (του Παγανισμού). Είχαν δαιμόνια, εξωτικά, οντότητες, θεότητες κ.ο.κ.
30’ 20’’ Αθανασία Σας είπα ότι δεν μιλούμε για δαίμονες; Απλά είπα ότι δε μιλούμε για δαίμονες με τη χριστιανική… και κλείνει το θέμα εδώ και συνεχίζω… Λυπάμαι που πρέπει να σε βάλω σε mute, αλλά πρέπει να συνεχίσω.
30’ 28’’ Παναγιώτης Έγινε…μπαίνω μόνος μου.
30’ 31’’ Αθανασία Λοιπόν, και λέμε αλήθεια, γιατί ο ποιητής είναι πράγμα ελαφρό, πεταχτό και δαιμόνιοκαι δεν μπορεί να δημιουργήσει παρά σαν ενθουσιαστεί μόνο, και πέσει σε έκσταση και χάσει το λογικό από μέσα του. Ως αντίδοτό του κρατάει αδύνατο να δημιουργήσει ποίημα ή να δώσει χρησμό. Τι μας λέει εδώ; Ο Σωκράτης εδώ καταδεικνύει το αξιολογικό στοιχείο. Πρέπει κανείς να είναι ενθουσιώδης και εμπνεόμενος από κάποιον θεό, δαιμονισμένος μ’ αυτήν την έννοια, για να μπορέσει να δημιουργήσει είτε ένα ποίημα, είτε ένα χρησμό.
36’ 34’’ Αθανασία Υπάρχει κάποια απορία μέχρι αυτό το σημείο πριν προχωρήσω;
36’ 46’’ Παναγιώτης (αποστολή μηνύματος)
36’ 34’’ Αθανασία Παναγιώτη μου θα σου λυθούν όλες οι απορίες για το τι εννοεί θεούς, όταν σας στείλω το απόσπασμα από την «Πολιτεία», εντάξει;
37’ 03’’ Παναγιώτης (αποστολή μηνύματος) Μακάρι να μπορέσετε να μας αποσαφηνίσετε επαρκώς συγκριτικά τις έννοιες, αφού υφίστανται ακόμη απορίες.
37’ 07’’ Αθανασία (γελώντας) Μακάρι. Συμφωνώ μαζί σου. Δε θέλω να φεύγει κανένας με απορίες, αλλά δεν μπορώ από την άλλη να κάνω κάτι λανθασμένο. Αυτή την στιγμή θα ήταν λανθασμένο να κάτσω να ερμηνεύσω τον Πλάτωνα με τη χριστιανική παράδοση.
40’ 15’’ Αθανασία Παναγιώτη, για να απαντήσω τώρα επειδή εδώ θα γίνει η σύνδεση και η σύνθεση και περίμενα αυτό το σημείο γιατί μας απαντάει στο ερώτημά σου, λέγοντάς μας ότι ο καθένας τους κυριεύεται από έναν και μόνο θεό και στον Φαίδρο, σ’ αυτόν εδώ το διάλογο, αν πάρεις να το διαβάσεις, στο μύθο μας λέει ότι είναι χωρισμένες έντεκα στρατιές θεών, υπονοώντας το Δωδεκάθεο, αλλά με την Εστία να μένει σταθερή στη θέση της. Οι υπόλοιποι έντεκα θεοί συνιστούν τάγματα, τα οποία ο καθένας άνθρωπος, κάθε ψυχή, ακολουθεί.
40’ 57’’ Παναγιώτης Ναι, ναι αν είναι αυτό το θέμα μας.
40’ 58’’ Αθανασία Βλέπεις εδώ έχω σημειωμένο για να κάνω τη σύνθεση, αλλά εσύ βιαζόσουν. Δεν μπορώ να κάνω το μάθημα σύμφωνα με τις δικές σας, εννοώ…
41’ 12’’ Παναγιώτης Με συγχωρείτε, αλλά μάλλον με παρεξηγήσατε και δεν ήταν αντιληπτό το ερώτημά μου.
41’ 14’’ Αθανασία Προς Θεού, απλά σε διέκοψα γιατί ήδη άρχισαν να δυσφορούν κάποιοι στην τάξη και στο on line.
41’ 25’’ Παναγιώτης Δυσφορούμε κι εμείς με τις απορίες τους , αλλά τις ανεχόμαστε. Τι σημαίνει αυτό…δυσφορούμε; Επειδή δυσφορούν οι αγαπητοί συμφοιτητές μας;
41’ 34’’ Αθανασία Για να το λήξουμε… επειδή θέλω να πιστεύω ότι…
41’ 37’’ Παναγιώτης Ένα λεπτό, γιατί οι αγαπητοί μας συμφοιτητές και συμφοιτήτριες δεν αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα. Όταν κάνουν οι ίδιοι απορίες, όλοι ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον, διότι για μας οι απορίες κάποιου άλλου μπορεί να είναι ανόητες. Η απορία μπορεί να είναι ανόητη. Γιατί δεν ανέχονται την απορία ενός ανόητου; Ένα το κρατούμενο.
41’ 55’’ Αθανασία Δεν υπάρχουν απορίες που είναι ανόητες.
41’ 59’’ Παναγιώτης Γιατί δυσφορούν; Κι εγώ δυσφορώ, έχει δέκα μαθήματα με τις απορίες τους, αλλά νομίζω δεν έκανα ούτε μία παρέμβαση. Γιατί ξαφνικά…
42’ 10’’ Αθανασία Απλά οι απορίες των υπολοίπων δεν έβγαιναν εκτός μαθήματος. Γι’ αυτό.
42’ 15’’ Παναγιώτης Μα η απορία μου δεν είναι εκτός μαθήματος. Είναι επί της ουσίας. Αφού ζητώ την ερμηνευτική , την πλατωνική ερμηνεία σ’ αυτά που λέτε. Δε ζήτησα τη χριστιανική.
42’ 20’’ Αθανασία Μα σου την έδωσα την πλατωνική ερμηνεία.
42’ 22’’ Παναγιώτης Τώρα, αυτή τη στιγμή…
42’ 24’’ Αθανασία Ίσως να μου ερμηνεύει τον Πλάτωνα βάσει της χριστιανικής παράδοσης.
42’ 27’’ Παναγιώτης Δε σου ερμηνεύω εγώ, δε σου δίνω εγώ την χριστιανική ερμηνεία, απλώς προέκυψε αυτό μέσα απ’ τα συμφραζόμενα.
42’ 38’’ Αθανασία Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε παρακαλώ στο ότι τουλάχιστον βάσει αυτών που έχω πει εδώ…
42’ 45’’ Παναγιώτης Εγώ απλώς έχω πει ότι βρισκόμαστε χωροχρονικά στη μετά Χριστόν εποχή. Αν αυτό σας ενοχλεί δηλ. ότι βρισκόμαστε στη μετά Χριστόν εποχή…
42’ 53’’ Αθανασία Καθόλου δε μας ενοχλεί , αλλά εδώ έχουμε κείμενα του 4ου αιώνα.
42’ 55’’ Παναγιώτης Συμφωνώ και υπάρχουν εννοιολογικές συγχύσεις στους συμφοιτητές μου ενδεχομενικά, γι’ αυτό έκανα την παρέμβασή μου.
43’ 06’’ Αθανασία Μίλησα…ο όρος δαίμων προέρχεται εκ του δαήμων που σημαίνει οξύνους, οξυδερκής.
43’ 12’’ Παναγιώτης Συμφωνούμε, συμφωνούμε.
43’ 16’’ Αθανασία Διευκρίνισα για να αποφευχθούν αυτές οι εννοιολογικές συγχύσεις, γιατί ακριβώς κάνουμε Διαλεκτική και πρέπει να δικρίνουμε σωστά, διευκρίνισα και τον όρο ενθουσιώδης και είπα ότι προέρχεται από το εν+Θεός δηλ. αυτός που έχει μέσα του τον Θεό. Από κει και πέρα με ρώτησες για τον Θεό. Σου εξήγησα ότι εδώ μας κάνει μια αναφορά ότι ο καθένας έχει τον δικό του Θεό.
43’ 44’’ Παναγιώτης Σε κάποια φάση κ. Αθανασία μου αμφισβητήσατε την οντότητα «δαίμων» , γι’ αυτό αναγκάστηκα να μιλήσω.
43’ 52’’ Αθανασία Μα σας είπα εγώ η ίδια ότι η μυθολογία…
43’ 54’’ Παναγιώτης Ξαναβάλτε… Όχι, όχι αμφισβητήσατε …
44’ 00’’ Αθανασία Πείτε κι εσείς κάτι παιδιά, δε σας έχω πει ότι τις δαιμονικές οντότητες…τρία μαθήματα τώρα μιλάμε για τις δαιμονικές οντότητες.
44’ 02’’ Παναγιώτης Κυρία Αθανασία, μιλώ ελληνικά ακούστε με ένα λεπτό. Αμφισβητήσατε , βάλτε το βίντεο να το ξαναδείτε , ότι η οντότητα δαίμων ΔΕΝ έχει σχέση με την χριστιανική οντότητα δαίμων. Θα βάλετε το βίντεο να το δείτε. Και το επισημαίνω σκόπιμα.
44’ 17’’ Αθανασία Θέλετε να απαντήσετε, γιατί εγώ…
44’ 19’’ Παναγιώτης όχι κυρία, μα δε χρειάζεται να απαντήσει.
44’ 25’’ Φοιτήτρια Υπάρχει το βίντεο, τώρα τι συζητάμε ρε παιδιά, εγώ δεν κατάλαβα…
44’ 26’’ Παναγιώτης Υπάρχει το βίντεο κ. Αθανασία, να το ξαναβάλετε να το ξαναδείτε.
44’ 31’’ Φοιτήτρια Κατηγορείς την καθηγήτρια; Τι συζήτηση είναι αυτή;
44’ 39’’ Αθανασία Σε παρακαλώ θα πρέπει να προχωρήσω. Στείλε μου ένα μέιλ.
44’ 44’’ Παναγιώτης Προχωρήστε, προχωρήστε αλλά ξαναδείτε το βίντεο για να δείτε γιατί έκανα την παρέμβασή μου.
44’ 53’’ Αθανασία Ωραία, θα το ξαναδώ το βίντεο. Όλα τα βίντεο τα βλέπω για να βεβαιωθώ ότι δε λέω βλακείες στο μάθημα, ενταξει;
44’ 58’’ Παναγιώτης Ωραία, για να βεβαιωθείτε και τη δική μου παρέμβαση ποιον στόχο έχει, διότι φαίνεται δεν έγινα αντιληπτός.
45’ 05’’ Αθανασία Θα ήθελα Παναγιώτη, αν θέλεις, να μου στείλεις ένα μέιλ. Εγώ είμαι στη διάθεσή σου.
1:10’ 32’’ Παναγιώτης (αποστολή μηνύματος) Οι απορίες μου επιμένω ότι παραμένουν αναπάντητες και μη αποσαφηνισμένες.
1:10’ 35’’ Αθανασία Παναγιώτη, εφόσον παραμένει η απορία σου, θα περιμένω το μέιλ σου, εντάξει; Ευχαρίστως να τα πούμε με μέιλ. Απλά έχε υπόψιν ότι παράλληλα πρέπει να καλύψω είκοσι βιβλιογραφικές αναφορές για τη διάλεξη που έχω τον Νοέμβριο. Εντάξει; Οπότε, θα είναι σχετικά σύντομη η απάντηση που θα σου δώσω. Αν όμως συνεχίσεις να έχεις απορίες, παραμένω στη διάθεσή σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β΄)

  ΠΕΡΙ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ Β΄ ΜΕΡΟΣ Γράφει ο κ. Γιώτης Θάσιος Η επόμενη κατά γράμμα απομαγνητοφώνιση από 2ο βίντεο τηλεδιάσκεψης 16 Οκτ...